Kako će Porezna Reforma 2024. Utjecati na Vaše Poslovanje u Hrvatskoj (II)

Prvi dio bloga pokrio je razmijevanje ključnih promjena u poreznoj reformi, ali to nije sve što će od 2024. godine očekivati sve porezne obveznike. Dodatni pregled novosti dostupan je u trećem dijelu bloga.

  1. Veći porez na najam i zakup nekretnina: Porez na dohodak od imovine ostvaren od najma i zakupa nekretnina povećava se s 10% + prirez na 12%​​. Ovo povećanje poreza može utjecati na vlasnike nekretnina koji iznajmljuju svoju imovinu, bilo za stambene ili poslovne svrhe.Za njih bi to moglo značiti povećanje troškova koji se mogu prenijeti na najmoprimce kroz više najamnine.
  2. Manji Doprinosi za MIO I. stup – Smanjuje se osnovica za plaćanje I. stupa mirovinskog osiguranja, što bi moglo značiti smanjenje poreznog opterećenja za radnike s manjim plaćama i povećanje njihovih neto plaća​​.
  3. Veći Porez na isplate dobiti: Porez na isplate dobiti pogodit će poduzeća i vlasnike koji planiraju isplaćivati dobit svojim dioničarima. Dio isplaćene dobiti bit će oporezivan te će se povećati s 10%+prirez na 12%.
  4. Veća vrijednost sitnog inventara –  povećava sevrijednost sitnog inventara koji se može odmah u cijelosti otpisati kao trošak. Ovo povećanje omogućuje poduzećima da efikasnije upravljaju svojim kratkotrajnim imovinama i financijskim izvještajima.

Kako se pripremiti?

  1. Pratite lokalne porezne odluke koje bi mogle utjecati na porez koji plaćate.
  2. Pridržavajte se rokova za plaćanje poreza.
  3. Razmišljajte i planirajte povećanje te smanjivanje poreznih obaveza.
  4. Konzultirajte se s poreznim savjetnicima ako se susretnete s pitanjem na koje ne znate odgovor.

Porezna reforma 2024. donosi znatne promjene koje mogu utjecati na vaše poslovanje i osobne financije. Razumijevanjem i prilagodbom ovim promjenama možete iskoristiti nove prilike i minimizirati moguće izazove. Budite proaktivni, informirani i spremni za ove promjene kako biste ih iskoristili u svoju korist. Za sva ostala pitanja slobodno se obratite Contlineu, a naši stručnjaci pomoći će vam da se pripremite i prilagodite novim poreznim pravilima.

https://fresh-bet.co.uk/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)