Kako će Porezna Reforma 2024. Utjecati na Vaše Poslovanje u Hrvatskoj (III)

Prvi dio bloga i drugi dio bloga pokrili su razmijevanje ključnih promjena u poreznoj reformi, ali to nije sve što će od 2024. godine očekivati sve porezne obveznike. Od ove godine velike promjene događaju se i kod plaća radnika. Ove promjene neće samo utjecati na poslodavce i radnike, već će imati širok spektar posljedica na cjelokupno poslovanje. Razumijevanje ovih promjena ključno je za pravilno planiranje i usklađivanje s novim propisima.

  1. Povećanje minimalne bruto osnovice: Od 1. siječnja 2024. minimalni bruto iznos za obračun plaće bit će 840 eura, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine.
  2. Članovi uprave i direktori: Za članove uprave i direktore, minimalna bruto osnovica bit će 1.014 eura.
  3. Obrtnici i Porez na Dohodak: Za obrtnike koji su obveznici poreza na dohodak, minimalna osnovica za obračun doprinosa također iznosi 1.014 eura.
  4. Obrtnici i Porez na Dobit: Oni koji su obveznici poreza na dobit, suočit će se s minimalnom osnovicom od 1.716 eura.
  5. Paušalni Obrt: Za paušalne obrte, minimalna osnovica iznosi 624 eura.

Kako se Pripremiti?

  • Prilagodite Financijsko Planiranje: Poslodavci trebaju prilagoditi svoje financijske planove ovim promjenama kako bi osigurali usklađenost s novim minimalnim bruto osnovicama.
  • Analizirajte utjecaj na troškove: Povećanje minimalne bruto osnovice može značiti veće troškove rada za poslodavce, što može utjecati na ukupnu profitabilnost i operativne troškove.
  • Konzultirajte se sa stručnjacima: Razmislite o konzultacijama sa stručnjacima za računovodstvo i poreze poput Contlinea kako biste osigurali pravilno usklađivanje i optimalno planiranje.


Ove promjene u minimalnoj bruto osnovici predstavljaju značajan korak u poreznoj politici Hrvatske. Pravilno razumijevanje i prilagodba ovim promjenama ključni su za održavanje uspješnog poslovanja. Contline je ovdje da vam pomogne u svakom koraku ovog procesa, pružajući stručne savjete i podršku potrebnu za uspješnu tranziciju u 2024. godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)